Cautari pe blog

joi, 5 mai 2011

Misterioasa Tunisie





LOCALIZARE

        Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Relieful este variat si spectaculos. 
In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul. Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Djerba.

ISTORIE 

       Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora a trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa.

DE CE SA VIZITAM ? 

     Tunisia este o imbinare de exotism istorie, ospitalitate si preturi mici intr-un continent salbatic, plin de neprevazut. 
        Exista cateva locuri care trebuiesc neaparat bifate atunci cand vizitati Tunisia. 

     Sahara tunisiana, plina de magie, straniu si exotism este unul din locurile acestea. Minunata Sahara te uimeste la inceput cu choturile ei intinse - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Cel mai mare si mai cunoscut lac sarat al Saharei Tunisiene este Chott El Jerid, lac ce-ti ofera o priveliste unica si momente de miraj.. Amestecul de sare si nisip al Saharei continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele o combinatie exotica de palmieri, camile, izvoare de apa si cascade spectaculoase. 
                            
     Un alt loc care trebuie neparat vazut cand ajungeti in Tunisia sunt Ruinele Cartaginei, loc cu o puternica incarcatura istorica, situat pe malul Mediteranei, in golful Tunis. Nici un alt loc din Tunisia nu are o rezonanta mai mare decat Cartagina cu istoria ei tulburatoare, poveste a succesului si a decaderii, a distrugerii si a reconstructiei,a civilizatiei cartagineze si ulterior romane. Multe din vestigiile Cartaginei au fost scoase la iveala de UNESCO. 


                                          Cartagina


     Odata ajunsi in capitala Tunisiei, Tunis, este recomandat sa vizitati zona rezidentiala, Sidi Bou Said, cu stradutele ei pietruite si casele albe cu porti si ferestre vopsite in turcoaz. 
Sidi Bou Said este locul de unde se poate admira o panorama extraordinara a golfului. Muzeul National Bardo este un alt obiectiv deosebit situat in interiorul palatului bey-ilor otomani din Tunis, reamenajat pentru a gazdui o impresionanta colectie de mozaice romane. Muzeul acopera intreaga istorie a Tunisiei, din preistorie pana in perioada ocupatiei otomane. 
                                         Sidi Bou Said



     In Muzeul Bardo sunt dominante piesele din perioadele cartagineza, romana, crestina si arab-islamica: nenumarate mozaicuri, bine conservate si expuse pe pereti; statui, o fresca, urne funerare, pietre tombale, inventar casnic de interior, piese de imbracaminte, bijuterii.


                                          Muzeul Bardo

      Amfiteatrul El Jem, al doilea amfiteatru ca marime din lume din perioada romana ce s-a pastrat pana in zilele noastre. Vestitul Colosseum a fost construit in 230 d. Ch. ca sa rivalizeze cu cel de la Roma.Lungimea totala a elipsei amfiteatrului este de (149 m lungime, 124 m latime si 56 m inaltime), aproape de dimensiunile Colosseului Romei, cuprinzand, dupa tipicul roman doua arene, locuri speciale pentru aristocratie, scene speciale si inchisori pentru gladiatori, custi pentru animale si scoala speciala de instruire. Spre deosebire de Colosseumul din Roma, la El Djem arhitectii au prevazut doua pasaje subterane care conduceau spre arena de 65 m. Aici erau "anticamerele", unde fiarele si gladiatorii se pregateau de confruntare. Acest martet amfiteatru s-a conservat mult mai bine decat amfiteatrul din Roma. Eificiul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. 
                                          Amfiteatrul El Jem

       Merita vizitate cele trei oaze autentice - CHEBIKA, TAMERZA si MIDES. Cea care m-a impresionat cel mai mult a fost Chebika, prin peisajul stancos si salbatic, presarat pe alocuri cu palmieri, care rezerva calatorului ce se strecoara printre parapetii ingusti si abrupti surpriza descoperirii unui ochi de apa limpede si calda, la baza acestor stanci. Nu multe peisaje mi-au taiat respiratia, insa acesta e cu siguranta unul dintre ele. Cea de-a doua oaza, Tamerza, este numita si oaza ,,cascadelor", cascadele fiind de fapt niste mici caderi de apa care, intr-o zona aproape total desertica, inseamna intr-adevar foarte mult. Cat despre Mides, considerat de catre tunisieni si cea mai spectaculoasa oaza dintre cele trei, prezinta un relief foarte asemanator Marelui   Canion american. 

                                          CHEBIKA si TAMERZA 


 DE NEUITAT.. 

      Coloseum El Jem este de neuitat, maretia si arhitectura acestui coloseum care s-a pastrat de-a lungul secolelor. Daca urci treptele coloseumului si ajungi la treptele superioare, poti avea o imagine in ansamblu al coloseumului. 
                                         
                                          Coloseum El Jem

       Seara floclorica este deosebita, de cum cobori din autocar si pui picioarele pe nisipul rece si fin, simti ca esti in alta lume. Totul se petrece in jurul unui foc de tabara unde corturile sunt asezate in jurul focului. Atmosfera este intretinuta de cativa beduini care canta si danseaza, putem admira asa numitul dans al camilelor albe in jurul focului care este impresionant. Serata folclorica iti da prilejul sa simti atmosfera tunisiana prin muzica beduinilor, prin dansul camilelor albe. Dansul camilelor este deosebit, nimic nu se compara cu calaritul camilei in toiul noptii, sub clar de luna, te simti intr-o lume de poveste cu printi si printese si auzi muzica beduina ce-ti alina sufletul si ti-l umple deodata cu atmosfera minunata. 


                                          Seara floclorica


     Casele trogloditilor: sunt case sapate intr-un deal, sau case construite din chirpic, sunt cu adevarat impresionante prin modul in care iti exprima saracia in care traiesc acei oameni. Cum ai intrat in asa zisa curte a trogloditilor vezi un gard de lemn care sta sa cada, cateva baracute care tin adapost animalelor, un pui de camila slab, crescut de acestia ca atractie turistica, cativa copilasi cu niste haine jegarate si rupte isi faceau simtita prezenta prin rasetul si voisia lor, se bucurau la cateva fructe si cativa dinari primiti din partea turistilor. Este impresionanta saracia in care traiesc, daca stam sa ne gandim ca suntem in secolul XXI si sunt oameni care traiesc in case de chirpici neavand utilitati. 


                                          Casa trogloditilor

       Jeep safari: este o experienta destul de incitanta pentru impatimiti de adrenalina. Este o plimbare facuta cu jeepuri 4 & 4 la inceputul desertului, pe dune de nisip. Soferii tunisieni fac sa para totul si mai incitant alegand cele mai salbatice dune cu care masinile dau piept zruncinand-te la maxim. Senzatia este uneori aceasi cu acea a unei curse in montagne-russe. 
In timpul incursiunii in desert se viziteaza platoul de filmare al filmului Razboiul Stelelor. Imaginea platoului de filmare este destul de prafuita de vantul ce poarta nisipul de pe dunele de nisip si de trecerea timpului. Pe platou vezi tot felul de mici rachete de lemn, legate cu diferite sarme, si pictate putin cu albastru si rosu, daca te uiti mai atent ai impresia ca ar fi niste cuburi si cercuri de lemna cu care ne jucam noi demult pe vremea gradinitei; mai sunt tot felul de mici cocioabe rotunde care stau sa cada. 

                                          Jeep safari


GASTRONOMIE: 

Couscous: este mancarea traditionala a tunisienilor, este gatita intr-un vas special de lut, numit cuscusiera. Contine: graunte a-la-semoila, carne de vita, cartofi, morcovi, porumb, pastai si diferite sosuri.
                                          Couscous:

Brink: sunt ca niste trigoane foarte crocante si uscate care contin in interiorul lor carne de mile, vita sau oua prajite. 
Tanginele: sunt tocanite gatite in vase de pamant, contin: carne de vita, miel, legume: morcovi, cartofi. Mazare, pastai, condimente. 

STATIUNI 

        Sousse: e al treilea oras ca marime din Tunisia, este un oras ideal pentru petrecerea vacantei in familie, cu plaje cu nisip fin, apa limbede. Recomandata pentru odihna. 
                                          Sousse

        Nabeul: este cunoscut pentru plajele frumoase si magazinele cu numeroase obiecte din ceramica.    
        Monastir: este un oras - port cu lanturi hoteliere noi si cu o arhitectura extravaganta. Este o statiune plina de cafenele, baruri, pizzerii si baruri. In aceasta statiune puteti vizita cetatea Ribat iin cadrul careia puteti vizita micul muzeu islamic pe numele Ali Bourguiba.Se mai poate vizita Marea Moschee. 
        Puteti merge la Medina este centrul vechi al orasului unde puteti face cumparaturi in bazar.
      Hammamet: este o statiune de litoral, in plina dezvoltare turistica, cu lanturi hoteliere noi, unde intalnim magazine, cafenele, discoteci. Este recomandata tinerilor. 
      Yasmine Hammamet: este o statiune noua, in constructie, unde putem vedea cele mai bune hoteluri din Tunisia, este o statiune foarte cocheta cu strazi asfaltate si curate. 
       Portul El Kantaoui: este un oras- port cu iesire la marea Mediterana. Este un oras cu un punct de atractie turistica si adorita hotelurilor luxoase dar si datorita portului. Puteti opta pentru o mica croaziera pe Marea Mediterana cu unul dintre yahturile trase in port. Tot aici puteti poposi la cochetele cafenele, restaurante, baruri si pizzeri situate in jurul portului, puteti face cumparaturi de la micile tarabe si magazine din port. Printr-un tur pietonal pe una dintre strazile statiuni in apropriete de Hotel Hannibal, puteti vedea Hannibal Park cu tot felul de figurinele din plastic si ceara ale soldatilor romani imbracati in haine de lupta cu sabii si scuturi, figuri din plastic si ceara ale unor elefanti. 
Puteti vizita Aqua Park pentru copii.Este o statiune recomandata pentru odihna si relaxare atat tinerilor cat si varstnicilor.
                                            Portul El Kantaoui



Un comentariu:

Anonim spunea...

Vreau si eu o plimbare cu camila!