Cautari pe blog

vineri, 6 mai 2011

Nessebar, evadare de week-end ....


Nessebar Bulgaria










      

       De ceva vreme tot vreau sa scriu cate un articol despre diferite obictive turistice vizitate, sau nevizitate dar pe care as dori sa le bifez.
     Am asteptat insa ceva vreme, pentru a putea face acest lucru, deoarece pana acum nu era posibila incarcarea de imagini multiple pe site.
        Asadar am sa vorbesc putin despre Nessebar, Bulgaria, desi suntem acum intr-o minunata zi de toamna, iar vara a apus demult.. Insa amintirea unei veri calde, prietenoase si a unui oras cat se poate de romantic, ma determina sa scriu, sa visez cu ochii deschisi la evadarea din acest oras agomerat si acum morocanos, Bucuresti.
       Randurile acestea le scriu pentru cei care nu au vizitat inca Nessebar, Bulgaria, cu recomandarea de a nu ezita sa dea o fuga in orasul de la malul Marii Negre din partea bulgara, intr-o zi calduroasa de primavara, vara.
       Nessebarul, si mai ales vechiul Nessebar ( Old Nessebar | Nessebur) te surprinde placut cu casutele lui cu aspect rustic si vechi, cu stradutele mici si inguste, pavate cu piatra cubica, pline de liniste si de istorie, cu portul sau plin de iahturi insirate pe marginea apei in bataia soarelui ca margelele intr-un sirag.
    Nessebarul, oras-statiune-monument istoric, romantic, cald, primitor, este declarat in zilele noastre patrimoniu UNESCO ( din 1983), fiind cel mai vechi oras din Sud-Estul Europei, un adevarat muzeu in aer liber. Din pacate O treime din suprafata sa a fost acoperita de mare.
      O calatorie in imagini prin Nessebar, pentru cei care nu au trecut pe acolo este o adevarata revelatie. Acest mic oras nu se aseamana cu nici unul dintre orasele-port de la Marea Neagra, imbinand istoria si recentul intr-un mod extrem de placut. Intrarea in oras este dominata de o moara de vant, construita in perioada renasterii Bulgariei, sec VII-lea, extrem de bine conservata si cu rol pur ornamental, instalatiile nefiind functionale. Vechiul oras este strajuit de fortificatii ce dateaza de pe vremea cuceririi doriene (510 i.H), ascunzand inlauntrul lor frumuseti ce te asteapta sa le descoperi, cum ar fi Biserica Isus Hristos Atotputernicul, Biserica Sf.Sofia, una dintre cele mai vechi constructii din Nessebar, stradutele inguste..
     Bininteles ca daca veti merge intr-un week-end in Nessebar sau chiar in concediu nu veti sta sa vizitati doar muzee si biserici, chiar daca acestea sunt adunate pe o suprafata ce o strabati dintr-o suflare,veti dori sa stati la umbra unei umbrelute pe plaja si sa va scaldati in apa Marii Negre si slava domnului aveti unde.
     Una peste alta recomand cu caldura vizitarea Vechiului Nessebar, nu veti regreta. Preturile sunt accesbole, peisajele frumoase, istorie la tot pasul si mai ales curatenie.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Fata nu se vad pozele!!

Anonim spunea...

Destinatia romanului sarac.Mai bine zis a Constanteanului sarac. Idem si pentru cei care "calatoresc" in extrasezon in locatii gen Antalia, Tunisia, Maroc sau Egipt. Ceva gen "hai iarna la plaja!!"

Bubu spunea...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Neseb%C4%83r

pt informatii pertinente!

Tanti Tantza spunea...

"intr-o zi calduroasa de primavara, vara."
Pune liniuta de unire intre cuvintele primavara -vara.Este incorect sa pui virgula !!!!!!!! tz tz tz..